Dimitré Dinev

Dimitré Dinev

Scriitor de expresie germană, Dimitré Dinev este originar din Plovdiv, Bulgaria. În 1990 reușește să treacă granița în Austria. În următorii ani se dedică studiilor de filozofie și filologie rusă. În tot acest timp începe să scrie în limba germană proză, piese de teatru și scenarii de film. În prezent este scriitor liber profesionist și locuiește la Viena.

A publicat povestiri  în volumele Die Inschrift (Edition Exil, Viena, 2001) și Ein Licht über dem Kopf  (Deutike Verlag, 2005). La aceeași editură îi apare, în 2008, romanul Engelszungen cu care reușește să se remarce în plan internațional. În 2010, îi pare volumul de eseuri Barmherzigkeit (Residenzverlag).

Începând cu 1999, publică piese de teatru și librete de operă și operetă, majoritatea dintre ele fiind puse în scenă la cunoscute teatre vieneze.

Dimitré Dinev este laureat al mai multor premii literare printre care amintim Premiul pentru literatură al orașului Mannheim, 2002, Premiul  Adelbert-von-Chamisso-Förderpreis al Fundației Robert Bosch, în 2015.

Cărțile și piesele sale au fost traduse în peste 15 limbi, iar scenariile de film i-au adus de asemenea recunoaștere internațională, precum cel al filmului „Spanien”, regizat de  Anja Salomonowitz și care a deschis Festivalul Internațional de film de la Berlin, în 2012.

Dimitré Dinev este un apărător activ al imigranților și refugiaților din Austria. Temele recurente din prozele sale sunt experiența și suferința migranților transnaționali, autorul însuși alegând să trăiască și să scrie într-o altă țară.

 

„În momentul de față, Dinev este probabil cel mai important și mai cuceritor ambasador al umorului bulgar.” (Die Welt)

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.