FILTM și FILB, alături de FILIT

robert serban„Eu sper din toată inima ca FILIT să continue, căci existența sa nu e importantă și necesară doar pentru Iași, ci și pentru literatura română. FILIT a oferit șansa cititorilor și scriitorilor de a fi față în față și de a sărbători «di granda» și împreună literatura. Am fost acolo și am văzut cu bucurie, entuziasm și, recunosc, invidie (căci, din întâmplare, sunt președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM) ce eveniment de clasă se poate face când te pricepi și când ești ajutat. Cei care organizăm FILTM avem speranța că Dan Lungu și echipa sa vor fi lăsați să țină în top minunata sărbătoare a literaturii, care este FILIT.”

(Robert Șerban, Președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – La Vest de Est / La Est de Vest)

 

bogdan alexandru stanescu„Ca organizator al unui festival internațional de literatură, care anul acesta ajunge la cea de-a opta ediție, știu ce înseamnă să convingi un autor străin care vine de dincolo de Atlantic, sau chiar unul din Marea Britanie, că merită să piardă timpul pe drumuri pentru a veni într-o țară unde de multe ori un tiraj nu trece de 2000 de exemplare. La fel, vorbim despre o țară unde onorariul nici nu se apropie de cele medii din alte părți. Se formase la noi o triadă care avea ca vârf de lance FILIT (iar ca extreme FILTM și FILB) și care schimbase acest peisaj, care construia o imagine diferită pentru spațiul nostru cultural. Iar de aici aveau de câștigat scriitorii și cititorii români. Ceea ce se întâmplă cu FILIT-ul acum este o lovitură dată unei imagini și așa destul de fragile, care ne afectează pe toți cei care muncim în branșă.”
(Bogdan-Alexandru Stănescu, Președintele Festivalului Internațional de Literatură de la București – ReWriting the Map of Europe)