György Spiró

György Spiró

György Spiró (n. 1946) este unul dintre cei mai cunoscuți prozatori și dramaturgi maghiari ai mometului. Născut la Budapesta, György Spiró a studiat limbi străine (rusa și sârbo-croata) și literatura maghiara la Universitatea ELTE din capitala Ungariei. La începutul anilor ‘70 a fost jurnalist, editor apoi profesor la aceeași universitate unde, în 1981, și-a obținut titlul de doctor cu o dizertație pe tema „Dramaturgiei est-europene, de la Iluminism până la Primul Război Mondial”. În perioada care urmează, György Spiró va activa aproape exclusiv în zona teatrului: director al Teatrului „Szigligeti” din Szolnok, profesor invitat la Columbia University, profesor de teatru la Academia de Teatru și Film și la Universitatea ELTE din Budapesta.

În tot acest timp, György Spiró se impune pe piața literară din Ungaria ca un remarcabil prozator (10 romane, 3 volume de proză scurtă) și autor de numeroase piese de teatru, câteva dintre ele fiind traduse și în limba română. Totodată, Spiró a semnat șase scenarii de film, a regizat el însuși câteva din piesele sale și  a tradus teatru din engleză, poloneză și rusă.

Bibliografie selectivă: romane: Kerengő (The Closter-courtyard, 1974), Tavaszi Tárlat (Spring Collection, 2010, tradus în germană, italiană, spaniolă, sârbă, turcă, slovacă, bulgară), Diavolina (2015), Kőbéka (2017); proză scurtă: Álmodtam neked (1987), T-boy (1994), Kémjelentés (2011); teatru: Az Imposztor (The Impostor, 1982), Csirkefej (Chickenhead, 1985, tradusă în peste 10 limbi străine), Quartet (1996, tradusă în peste șapte limbi străine), Prah (2005).

Dintre numeroasele premii și disticții pe care György Spiró le-a primit, menționăm: Premiul „József Attila” (1982), Premiul „Madách” (1994), Marele Premiu pentru Literatură al Uniunii Artiștilor din Ungaria (2003), Premiul „Kossuth” (2006), Premiul „Alföld” (2007).

György Spiró este membru al Academiei Szechenyi pentru Literatură și Artă.

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.