Daša Drndić

Una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav, Daša Drndić s-a născut la Zagreb, în anul 1946. A studiat Filologia la Belgrad, apoi a obținut o Bursă Fulbright pentru a-și completa masteratul în teatru și comunicare în SUA. A fost asistent universitar, a lucrat peste 20 de ani ca redactor, producător și dramaturg în departamentul de teatru al Radio Belgrad. A lucrat, de asemenea, ca profesor de liceu de limba engleză, ca editor la Editura Vuk Karadžić din Belgrad, ca educatoare în Rijeka, ca asistent pentru educație la biroul UNHCR din Rijeka, e președinta „Minus One” – asociație a familiilor monoparentale. A scris piese de teatru radiofonic și a produs numeroase emisiuni, difuzate în Croația și în străinătate. A publicat proză și poezie în revistele literare din întreaga fosta Iugoslavie.

Dintre romanele sale, menţionăm: The Road to Saturday (1982), Leica format (2003), A Feminist Manuscript or a Political Parable: The Plays of Lillian Hellman (2006), Sonnenschein, (2007), April in Berlin (2009) și Trieste (2011).

În prezent, trăiește în Rijeka, Croația, ca scriitor liber-profesionist. Este membră a Societății Scriitorilor Croați și a PEN Croația. Cărțile ei au fost traduse în engleză, franceză, poloneză, maghiară, slovenă, olandeză, slovacă, italiană, finlandeză, macedoneană.

„Lumea ficţională a Dašei Drndić este vastă şi totodată apăsătoare. Soliditatea brutală a prezentului se îmbină cu fluiditatea alambicată a memoriei şi a timpului «care se topeşte în mintea ta precum ciocolata». Contribuţia Dašei Drndić la literatura secolului XX este covîrşitoare.” (THE INDEPENDENT)

Invitați 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.