Foto: Jasper Kettner

Faruk Šehić

Faruk Šehić (n.1970 în Bihac, Bosnia și Herțegovina). Până la izbucnirea războiului, a studiat medicina veterinară la Zagreb, apoi s-a înrolat în armata Bosniei și Herțegovinei, unde, în calitate de locotenent, a comandat o unitate de 130 de oameni. După război a studiat literatura și din 1998 a început să-și publice scrierile literare. Cronica literară îl consideră vocea „generației distruse”.

În 2011, romanul său, Knjiga o Uni , a primit Premiul „Meša Selimović”pentru cel mai bun roman apărut în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Croația. În 2013, a devenit laureat al Premiului pentru literatură al Uniunii Europene. Romanul a fost tradus în română de Octavia Nedelcu și a apărut la Editura Cartier, în 2019, cu titlul Cartea Râului Una.

Pentru volumul de poezii – bilingv, italiană-bosniacă -, Ritorno alla natura / Povratak prirodi,  Faruk Šehić a primit, în 2019, XXXI Premio Letterario Camaiore – Francesco Belluomini .

Scrierile lui au fost traduse în engleză, ucrainiană, turcă, albaneză, slovenă, maghiară, italiană, poloneză, germană, bulgară franceză, spaniolă, olandeză, arabî, română și macedoneană.

Šehić locuiește în  Sarajevo și lucrează ca jurnalist pentru o reputată revistă politică, BH Dani.

Autori invitați la FILTM 2022