Florin Lăzărescu

Unul dintre cei mai traduși scriitori români contemporani și un scenarist de success, Florin Lăzărescu (n. 1974) este absolvent al Facultății de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași (1998). La Editura Polirom a publicat romanele Ce se știe despre ursul panda (2003), Trimisul nostru special (editia I, 2005), Amorțire (2013) și volumul de povestiri Lampa cu căciulă (2009). Coautor, împreună cu Lucian Dan Teodorovici și Dan Lungu, al volumului de povestiri Pas question de Dracula… (Editions Non Lieu, Paris, 2007).

(Co)scenarist pentru Lampa cu căciulă (2006, regia Radu Jude, cîștigător a peste 50 de festivaluri internaționale de film pentru cel mai bun scurtmetraj, printre care și Sundance, SUA), O umbră de nor… (regia Radu Jude, în premieră la Cannes, 2013), Lindenfeld (regia Radu Gabrea, 2014), Aferim! (în preproducție, regia Radu Jude), serialul TVAnimat Planet Show, difuzat timp de 8 sezoane pe Antena 1.

De curînd, drepturile de autor pentru Amorţire, cel mai recent roman semnat de Florin Lăzărescu, au fost cumpărate de una dintre cele mai importante edituri din China, People’s Literature Publishing House Co., Ltd. (Beijing).

„Un autor nonconformist, cu priză la realul miraculos, cu interogații care îi sînt proprii, cu intuiții ce îl diferențiază de colegii de generație. Florin Lăzărescu scrie pentru că are ceva de transmis; proza sa este mărturia unor experiențe autentice, în plan existențial, nu doar reflexul unor experimente pur literare.” (BIANCA BURȚA-CERNAT)

Autori invitați la FILTM 2022