Oleg Serebrian

Oleg Serebrian (n. 1969, Republica Moldova) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat din Chișinău (1992) cu studii post universitare la Insti­tutul European din Nisa,  Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edinburgh şi Birmingham. În 1998 și-a susținut doctoratul în științe politice. Ulterior a desfășurat o amplă activitate universitară dar a urmat și o carieră în diplomație.

Între 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 până în 2022 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Germania. La începutul acestui an a fost numit vice-prim ministru al Republicii Moldova.

Oleg Serebrian este autorul a mai multor volume de studii geopolitice, dintre care amintim Rusia la răspântie: geoistorie, geocultură, geopolitică, Editura Cartier, 2014, apărut ulterior în traducere franceză la Editura  Harmattan, 2016. În 2011, debutează ca prozator cu romanul Cântecul mării (Ed. Cartier). La aceeași editură apar apoi romanele Woldemar (2018) și Pe contransens (2021) fiecare dintre ele fiind o completare a proiectului amplu început în 2011.

„… unul dintre cele mai bune și mai provocatoare proiecte epice din literatura română contemporană. E o saga de familie aflată în curs de derulare, în care fiecare titlu e perfect independent. Dar e mai mult de atît: e un roman-fluviu care își plimbă cititorul prin diferite epoci și prin momente-cheie ale istoriei.” (Bogdan Crețu)

Autori invitați la FILTM 2022