Richard Swartz

Scriitor suedez şi unul dintre cei mai importanţi jurnalişti din Europa Centrală şi de Est.

Richard Swartz (n. 1945) a studiat la Praga, între 1970 şi 1972, iar din 1976 a fost corespondentul cotidianului Svenska Dagbladet în Europa Centrală şi de Est. A locuit vreme îndelungată la Viena şi Istria şi a colaborat la numeroase ziare şi reviste internaţionale, dintre care amintim: Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Süddeutsche Zeitung. Din 2009, el scrie pentru paginile editoriale din Dagens Nyheter.
Debutul său literar a avut loc în anul 1994, în limba germană. Prima sa carte în limba suedeză, Room Service. Povestiri din Europa de Est (1996), a fost tradusă în peste cincisprezece limbi şi a fost distinsă cu Premiul „Gerard Bonnier” pentru eseistică, în 1997. Cea mai recentă carte a sa este Notlügen (Hanser, 2012).
Dintre cărţile sale, în limba română au apărut în traducere: Room Service. Povestiri din Europa de Est (Editura Univers, 1999, traducere de Ileana-Sînziana Ravini şi Victor Ravini, cu o prefaţă de Rodica Binder) şi O casă în Istria (Editura Univers, 2001).
„Richard Swartz călătoreşte prin Europa, în stilul său propriu, mai degrabă prin curţile dosnice şi pe străduţele lăturalnice decît pe marile bulevarde.” (Tageszeitung)

Autori invitați la FILTM 2022