Slavenka Drakulić

Supranumită „Simone de Beauvoir a Europei de Est”, Slavenka Drakulić este una dintre cele mai puternice voci din spaţiul ex-iugoslav.

Născută în Croaţia, în 1949, Slavenka Drakulić locuieşte astăzi în Suedia. Cărţile ei au fost traduse în întreaga lume. În S.U.A, a publicat cinci romane: Holograms Of Fear, Marble Skin, The Taste Of A Man, S. – A Novel About the Balkans (care stă şi la baza filmului  As If I Am Not There) şi Frida’s Bed. A publicat, de asemenea, cinci volume de eseuri, dintre care amintim: How We Survived Communism, Balkan Express, Café Europa, They Would Never Hurt a Fly – War Criminals On Trial In The Hague.
Scrie articole de fond pentru revista americană The Nation şi colaborează cu eseuri pentru reviste precum The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, dar şi Süddeutsche Zeitung (Germania), Internazionale (Italia), Dagens Nyheter (Suedia), The Guardian (Marea Britanie).
Cea mai recentă carte a sa, A Guided Tour Through the Museum of Communism: Fables from a Mouse, a Parrot, a Bear, a Cat, a Mole, a Pig, a Dog, & a Rave, a apărut în 2011 la prestigioasa editură Penguin.
În 2004, Slavenka Drakulić a primit premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig, Award for European Understanding.
În 2008, la Curtea Veche Publishing House, a apărut, în traducerea lui Catrinel Pleşu, cu o prefaţă de Vladimir Tismăneanu, ediţia în limba română a volumului N-ar face rău nici unei muşte.

Autori invitați la FILTM 2022