fbt

Ștefania Mihalache

Ștefania Mihalache (n.1978) a absolvit Facultatea de Litere din Brașov, secția Română-Engleză și a programul Master of Arts la Central European University din Budapesta. A debutat în 2004 cu romanul Est-falia, Editura Paralela 45, care a fost nominalizat la Marile Premii Prometheus, ediția a IV-a, categoria Opera Prima. În 2010 îi apare romanul Poemele secretarei, Editura Cartea Românească.

În 2012 obține titlul de doctor în filologie al Facultății de Litere, Universitatea București, cu o teză despre copilăria în proza românească de după 1989. În 2016 își face debutul în poezie cu volumul Sisteme de fixare și prindere, colecția „Vorpal”, Editura Nemira; Primește Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură și este nominalizată la Premiile Radio România Cultural.

În 2019 i se acordă Premiul Boccace, pentru proză scurtă, Franța.

În același an apare volumul Copilăria, Reconstituiri literare după 1989, la Editura Paralela 45, care va fi nominalizat la Premiile Observator Cultural 2020, categoria Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară și va obține Premiul „Cartea Discretă a Anului”.

Ștefania Mihalache este prezentă în antologia bilingvă de poezie românească și spaniolă Sombras, incendios y desvanes (Umbre, incendii și mansarde) publicată de Editura Vaso Roto, Madrid și Guadalajara.

În 2021, publică un nou volum de poezie, Cronica Akasha, la  Editura Nemira, colecția Vorpal, care va fi nominalizat la Premiile Radio România Cultural 2022 și Premiile Observator Cultural 2022. În 2021, Editura Casa de Pariuri Literare re-editează  volumul Est-falia și Poemele secretarei

Autori invitați la FILTM 2022