Tanja Stupar-Trifunović

TANJA STUPAR-TRIFUNOVIĆ s-a născut în 1977, în Zadar, Croația. A studiat Limba și Literatura Sârbă la Facultatea de Filologie a Universității din Banja Luka. Este editorul revistei de artă și cultură Putevi. A publicat patru volume de poezie și un roman. Scrierile ei au fost recompensate cu mai multe premii și au fost traduse în engleză, bulgară, germană, poloneză, slovenă și daneză.

A debutat în 1999 cu volumul de poezie Kuća od slova. În 2007 îi apare cel de-al doilea volum de poezii, Uspostavljanje ravnoteže. Volumul de poezii O čemu misle varvari dok doručkuju (What Barbarians Are Thinking about While Having Breakfast), publicat în 2008, a fost finalist al „ProCredit Bank Literature Award for East and Southeast Europe”, autoarea beneficiind de o ședere de o lună de zile la Viena. Volumul Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću (The Hero is the Man Who Falls in Love with Calamity) a câștigat distincția „Fra Grgo Martić” pentru cel mai bun volum de poezie pe anul 2009. În 2008, romanul ei, Satovi u majčinoj sobi (Clocks in my mother’s room), a fost câștigător al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură. Romanul se concentrează asupra vieții femeilor din fosta Iugoslavie, având în prim-plan o poveste despre o mamă și fiica ei.

Scrierile Taniei Stupar-Trifunović sunt incluse în antologii de proză și poezie, apărute în Bosnia și Herțegovina și în străinătate.

Autori invitați la FILTM 2022