la vest de est / la est de vest

# MIERCURI 23 octombrie, ora 19.00 – CELE TREI CHIPURI ALE MEMORIEI: ÎNȚELEGERE, ASUMARE, IERTARE
Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă

Prima seară a festivalului va găzdui dialogul dintre legendarul disident anti-comunist Adam Michnik, membru marcant al Solidarității și personaj-cheie al „Mesei Rotunde”, și cunoscutul istoric român Adrian Cioroianu, care și-a dedicat cea mai mare parte a carierei înțelegerii comunismului românesc, și nu numai. Ce poate face un popor cu propriul trecut călcat de șinele tancurilor sovietice? Poate că ura nu este cea mai potrivită cale, deși este mai ușoară decât iertarea

• Deschiderea celei de a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” – Robert Şerban, Președintele Festivalului
• Dialog Adam Michnik (Polonia) – Adrian Cioroianu (România) / Moderatoare: Magda Grădinaru, editor coordonator Ziare.com
• Dialog cu publicul

 

# JOI, 24 octombrie, ora 19.00 – ROMANUL FRANKENSTEIN: TREI IPOSTAZE ALE LITERATURII CARE SE NAȘTE ÎN CIMITIRUL ISTORIEI
Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă

Ce-i reunește pe Evgheni Vodolazkin, José Luís Peixoto și Lucian Dan Teodorovici, trei mari prozatorii care aparent nu au nimic în comun? Ar putea fi vorba despre o inocență jucată a privirii, ar putea fi existența unui narator ingenuu (ingenuitate ce are cauze diverse, istorice și existențiale), însă asemănarea cea mai pregnantă este dată de explorarea istoriei (îndepărtate sau recente) propriei patrii, sine ira et studio. Fie că vorbim despre Evul Mediu din Rusia lui Vodolazkin, de realismul magic atemporal al Portugaliei lui Peixoto sau de „obsedantul deceniu” românesc din celebrul Matei Brunul, al lui Teodorovici, acești trei prozatori scormonesc spațiu și timp în căutarea trupului compozit al literaturii.
• Lectură publică Evgheni Vodolazkin (Rusia), fragment din romanul Aviatorul (traducere și note de Adriana Liciu, Editura Humanitas Fiction, 2017)

• Lectură publică José Luís Peixoto (Portugalia), fragment din romanul Abraço, tradus în limba română de Simina Popa

• Lectură publică Lucian Dan Teodorovici, fragment din volumul Povestiri în acrilice (titlu provizoriu), proiect în pregătire, realizat în colaborare cu artistul vizual Felix Aftene)

• Dialog, moderat de Mihaela Dedeoglu, realizatoarea emisiunii „Zebra” de la RFI România
• Dialog cu publicul

 

# VINERI, 25 octombrie, ora 19.00 – AVANGARDA CONTINUĂ: EXPERIMENTUL LIRIC, O MISIUNE DE-O VIAȚĂ

Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă

O seară ce reunește trei poeți care și-au dedicat viața experimentului poetic, care nu s-au mulțumit să se instaleze într-o formulă, ci au privit continua schimbare ca pe o măsură a libertății artistice. Trei mari poeți care s-au aflat în permanentă legătură cu lirica universală și care s-au simțit la fel de confortabil atât în limba maternă, cât și scriind și traducând într-o „limbă de adopție”.

• Lectură publică Andrei Codrescu (Statele Unite ale Americii), selecție de poeme din volumul Metroul F: doi ani pe românește (Editura Scrisul Românesc, 2019)

• Lectură publică Nora Iuga, selecție de poeme din volumele publicate de-a lungul timpului

• Lectură publică Constantin Abăluță, selecție de poeme din volumul aflat în pregătire, cu titlul Lucruri și oameni
• Dialog, moderat de Robert Șerban
• Dialog cu publicul

 

# SÂMBĂTĂ, 26 octombrie, ora 19.00 – SCÂNTEIA CARE APRINDE TORȚA: MUZA CARE NU TACE
Librăria „La Două Bufnițe”

Trei poeți, prozatori, traducători, profesori timișoreni puși în fața oglinzii istoriei. Care este relația dintre istorie și propria literatură, cum îi privesc acum, la trei decenii de la Revoluție, pe acei tineri care erau când au aprins flacăra ce a cuprins apoi întreaga țară? Cum s-au scurs aceste decenii, atât pentru ei, dar mai ales pentru literatura lor? Când vorbim despre cele trei decenii care au trecut, este cuvântul „libertate” primul care le vine în minte?

• Dialog Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Petru Ilieșu, moderat de scriitorul Alexandru Potcoavă
• Dialog cu publicul

• Încheierea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”